top of page
Ιατρικό-Γραφείο.jpg

Δυσλιπιδαιμία

Δυσλιπιδαιμία είναι η διαταραχή των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα. Τα λιπίδια αποτελούν μια μεγάλη ομάδα σύνθετων ενώσεων που προσλαμβάνονται με τις τροφές αλλά συντίθενται και από τον οργανισμό. Συνήθως ως δείκτες των επιπέδων των λιπιδίων προσδιορίζονται η ολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, η HDL χοληστερόλη (η «καλή») και η LDL χοληστερόλη (η «κακή»). 

Η δυσλιπιδαιμία αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως η στεφανιαία νόσος, το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και η περιφερική αρτηριοπάθεια. Μακροχρόνιες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν σταθερά ότι ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά συμβάματα είναι μικρότερος σε άτομα που ακολουθούν ένα υγιεινό τρόπο ζωής, παρουσιάζουν λιγότερους παράγοντες κινδύνου για αθηρωμάτωση (αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, κάπνισμα) και επιπλέον έχουν ευνοϊκό προφίλ λιπιδίων.

Η δυσλιπιδαιμία δεν προκαλεί συμπτώματα. Διαπιστώνεται μόνο με τη διενέργεια εξέτασης αίματος. Διακρίνεται σε πρωτοπαθή ή κληρονομική και δευτεροπαθή ή επίκτητη. Στη δεύτερη κατηγορία, η δυσλιπιδαιμία είναι απόρροια κάποιας άλλης διαταραχής, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, η κατάχρηση αλκοόλ.

Όταν συνδυάζεται με άλλους παράγοντες αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου, η θεραπεία της γίνεται με συνδυασμό διατροφής με χαμηλά λιπαρά, άσκησης, διακοπής του καπνίσματος και υπολιπιδαιμικών φαρμάκων, προκειμένου να ανασταλεί η εξέλιξη της αθηρωμάτωσης.

bottom of page